Tuesday, February 25, 2014

Rokokoo




  Prantsuse keeles tulenevalt tähendab kivikestest ja merekarpidest tehtud aia kaunistust. Hiilgeajaks 1730-1780. Enim levinud oli Prantsuse õukonnas, levis ka Saksamaal, mujal Euroopas vähem.

ARHITEKTUUR:
 Suunatud interjöörile. Ruumid muutusid väiksemateks ja hubasemateks. Loobuti rasketest sammastest, need asendati kergete poolsammastega. Liistudel olid kullatud ornamendid, tihti taimeornamendid ja kujud inimestest. Kasutati palju peegleid ja kangast. Eelistati heledaid toone.




















 Vaba loodust jäljendav Inglise park.

MAALIKUNST:
 Maaliti dekoratiivsel eesmärgil. Kasutati heledaid toone, eriti sinist ja roosat, lisaks õlivärvidele levisid ka pastellid. Enim maalisti salapärase sisuga maastikumaale. Hakkasid välja kujunema aadlike kultuur ja maalikunst, ning rahvalik kunst.
Antoine Watteau
















Francuis Boucher
























SKULPTUUR:
 Enamasti portselan ja pisiplastika. Tööd muutusid õrnemaks ja ümaramaks. Samuti levis ka aia- ja pargiskulptuur.
Edme Bouchardon






















TARBEKUNST:
 Mööbel oli mugav, kerge ja nõtkete vormidega. Populaarseimad olid väikesed, kerged lauad, sohvad ja kõhukad kummutid. Tähtsal kohal olid iluesemed. Moes oli kõik hiinapärane.















































  Muutus ka moekunst. Meeste vormid muutusid naiselikumaks, riided puhvimaks. Parukad kaotasid kõrgust ja kanti madalas hobusesabas. Naised muutusid nukulikeks, seelikud olid nii laiad, et uksest sisse sai ainult külg ees, soengud eriti kõrged ja kaunistatud lintide ja sulgedega. Puuderdati hoolikat ja kanti tugeva lõhnalist parfüümi.
















































KASUTATUD KIRJANDUS:
Rokokoo, http://et.wikipedia.org/wiki/Rokokoo
Rokokookunst, http://www.tdl.ee/~anu/kunstiajalugu/rokokoo.htm

No comments:

Post a Comment