Monday, September 30, 2013

Mesopotaamia kunst.

 Mesopotaamia kunst on osa vanimast kõrgkultuurist. Mesopotaamias elasid sumerid kes rajasid linnriike, ehitasid templeid ja leiutasid kiilkirja. 
 Kiilkirjas vajutati kirjamärgid märja savi sisse rootükiga. Savitahvlite suurus sõltus selle kasutamise eesmärgist. Igapäevaseks kasutamiseks mõeldud tahvlid olid väikesed kuni 10 cm pikkused ja väga väikeste märkidega. Neid hoiti koos savist anumas, mille peal oli teksti sisule viitavmärge. Suuremetele kaunistatud savitahvlitele kirjutati seadusi ja pandi kirja tähtsamaid sündmusi. Kiilkiri kujunes umbes aastail 3500–3000 eKr.


















Sumerid õppisid laduma võlve ja kaari. Rajati korralikud linnad. Tavaline oli, et iga valitseja lasi endale ehitada oma palee. Paleede seinad olid kaetud reljeefidega. Kujutati õukonnaelu ja lahinguid. Valitsejaid kujutati suurematena ja külgvaates. 

Picture
Kuningas Assurbanipal lõvijahil.
 Picture 
Ištari värav
Ehitati astmiktempleid e. tsikuraate. Ülemisel astmel asus tempel jumala kujuga. Templid ehitati savitellistest.
 
 
Paabeli torn
 Babüloni rippaiad- neljaastmelised terassid, mille võimsad kiviplatvormid olid kaetud paksu mullakihiga. Seal sai kasvatada isegi suuri puid.
  Oma töö algkirjastati pitsatsilindri jäljega. Pitsatsilinder valmistati kõvemast kivist, millesse süvendati kirjamärke ja pilte. Silindrit veeretati saviplaadil, sellele tekkis reljeefne kujutis, mis hiljem põletati.

 Tegeleti ka skulptuuriga. Enamasti kujutati valitsejaid, jäigad poosid ja hoolikalt välja kraabitud juuksed ja habe.Silmade sügavustesse asetati tihti teisestest materjalidest silmamunad. Kujud raiuti kivisse.
Picture 
 Preester-kuningas Gudea
MESOPOTAAMIA:
  4000-539 e.Kr. Asus kahe jõe, Tigrise ja Eufrati, vahel. Mesopotaamia tähendab tõlkes kahejõemaad.
Kasutatud materjalid ja huvitavad lingid:

No comments:

Post a Comment